Ez az oldal automatikusan le van fordítva románról angolra.

A nyereség adóztatása

A befektetési alapokba történő befektetésekből származó, magánszemélyek által elért nyereségek adóztatása 

2022.12.31-ig a nyílt végű befektetési alapokba történő befektetésekből származó nyereség 10%-os adómértékkel adózik. Az egységes adókulcs a megszerzés időpontjától és a tartási időtől függetlenül alkalmazandó, és csak magánszemélyekre vonatkozik. A BT Asset Management SAI nem von le forrásadót. A befektető kizárólagos felelőssége a megszerzett jövedelem bevallása. 

2023.01.01-től kezdődően a nyílt végű befektetési alapokba történő befektetésből származó nyereséget a magánszemély befektetők forrásadóval fogják adóztatni az alábbiak szerint:
  • 1%-os kulcs alkalmazásával minden olyan értékpapír átruházásából származó nyereségre, amelyet a megszerzéstől számított 365 napot meghaladó időszakon belül szereztek és adtak el; 
  • 3%-os kulcs alkalmazásával minden olyan értékpapír átruházásából származó nyereségre, amelyet a megszerzéstől számított 365 napnál rövidebb időn belül szereztek és adtak el;

A FIFO (first in - first out) módszert alkalmazzák a visszaváltott befektetési jegyek tartási idejének és a két adósáv valamelyikébe való besorolásának meghatározására, kiszámítva az alap befektetési jegyek kibocsátása és a visszaváltási tranzakció tárgyát képező alap befektetési jegyek törlése között eltelt napok számát.

2023.01.01-től az alap befektetési jegyeinek visszaváltási tranzakcióiból realizált veszteségek nem kerülnek átvitelre, mivel azok a befektető végleges veszteségeit jelentik, függetlenül attól, hogy mikor kerültek elszámolásra.

Abban az esetben, ha az adóalanyok olyan magánszemélyek, akik több forrásból - befektetésből, önálló vállalkozói tevékenységből, szabad foglalkozásból, bérleti díjból stb. - szereznek az adótörvénykönyvben meghatározott felső határt meghaladó éves jövedelmet, az adóalanyok a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően szociális egészségbiztosítási (CASS) járulékot is fizetnek. A szociális egészségbiztosítási járulék fizetése alóli mentességeket a hatályos külön jogszabályi keret határozza meg.

ANAF egységes nyilatkozati formanyomtatvány
Útmutató az egységes nyilatkozat kitöltéséhez
Gyakran ismételt kérdések a befektetési alapokkal kapcsolatban


Jogi személyek

Az alap befektetési jegyeinek eladásából származó nyereséget vagy veszteséget könyveli.

Információ kérése

Segítségre van szüksége tőlünk?
Ha befektető szeretne lenni és alaprészvényeket vásárolni, töltse ki az alábbi űrlapot, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Szeretne feliratkozni a BT Asset Management hírlevelére?

  • Iratkozzon fel és kapjon havi híreket a BT Asset Management befektetési alapjairól.

  • Bármikor leiratkozhatsz, itt megtudhatod, hogyan.